Robot udojowy VMS pobija rekord produktywności!!

Farma JTP Wisconsin, USA, właśnie osiągnęła bezprecedensowy rezultat  związany z użytkowaniem DeLaval dobrowolnego systemu doju VMS™. W siedmiodniowym okresie  osiągnęli średnio  2,933 kg mleka z jednej stacji udojowej ze swojego stada  247 krów. To jest najlepszy dotąd uzyskany rezultat w tej skali wśród użytkowników  VMS– i prawdopodobnie spośród wszystkich farm na całym świecie z robotami.

“To co osiągnęliśmy to rezultat naszych starań, lecz nie byłby on możliwy bez  naszych krów,  pracy naszej rodziny, projektu naszej farmy, i wsparcia od dostawcy naszych robotów udojowych. W naszej farmie krowy maja zapewniony pełen komfort I dobrostan, co jak widać zaprocentowało doskonałymi rezultatami produkcyjnymi” mówi  Jake Peissig,  współwłaściciel farmy.

Dój z użyciem robotów DeLaval VMS rozpoczęto w tej farmie w Styczniu 2012r.  Stado zostało przeniesione ze stanowiskowej  obory uwięziowej. W nowej oborze zastosowano wentylację tunelową, automatyczne czochradła oraz zautomatyzowane zgarniacze gnojowicy. Obecnie farma wymaga mniej nakładu pracy,  a daje rodzinie  Peissing  więcej czasu na właściwe zarządzanie.

“To co  farma JTP osiągnęła jest dowodem na doskonałe zarządzanie  w ich stadzie. Producenci mleka tacy jak rodzina  Peissigs nie ułatwiają  DeLaval wyznaczenia  limitu możliwej dziennej produkcji mleka w VMS” powiedział  Mark Futcher, Menadzer marketingu Systemów Automatycznego doju, DeLaval North America.

Dane farmy JTP:

• 247 krów dojnych
  • Dwóch pracowników obsługujących stado wraz z żywieniem
  • 12 roboczogodzin dziennie dla obsługi całego stada
  • Średnia wielkość dziennej produkcji mleka każdego z 4  VMS w okresie dłuższym niż 7 dni- 2,927 kg 47 kg od jednej krowy w ciągu doby
  • W tym czasie jeden z czterech  VMS wydoił  3,131 kg w ciągu doby

Wiecej informacji: