Zmodernizowane Mazowsze

Dnia 21 lipca 2017 roku w miejscowości Lubice gmina Kołbiel odbyła się uroczysta prezentacja obory Państwa Moniki i Piotra Jaworskich.

Impreza ta doskonale wpisuje się w światowe obchody 20 lat doświadczenia w doju automatycznym firmy DeLaval. Państwo Jaworscy w tym roku zmodernizowali dotychczasową instalację udojową typu RO 2x4 na najnowocześniejszego robota udojowego DeLaval VMS™. Gospodarze zainwestowali również w profesjonalny program do zarządzania gospodarstwem mlecznym DeLaval DelPro™ oraz w system aktywności pozwalający na skuteczne wykrywanie rui. W związku z rozwojem gospodarstwa zakupiony został również nowy zbiornik schładzający DXCR 5000 litrów firmy DeLaval.

Inwestycja była możliwa dzięki wykorzystaniu środków unijnych oraz wsparcia lokalnego banku spółdzielczego. Na uwagę zasługuje fakt, iż z reguły hodowcy krów mlecznych myśląc o automatyzacji, często uzależniają je od inwestycji w nowy budynek. Jak pokazuje przykład gospodarstwa Państwa Jaworskich, 20 letnie doświadczenie firmy DeLaval w doju automatycznym pozwoliło bez przeszkód zaadaptować obecny budynek, tak aby spełniał wszystkie wymogi nowych hodowców.

Po uroczystej części i przemowach gospodarzy, goście mogli zapoznać się z najnowszymi technologiami.

Następnie odbył się pokaz wozu paszowego. Po zakończeniu zwiedzania goście zaproszeni zostali na poczęstunek.

Dziękujemy za liczne przybycie i zapraszamy na kolejne tego typu imprezy organizowane w całej Europie. Zespół DeLaval.