Tam, gdzie inni widzieli tylko pustynie, my widzieliśmy farmę mleczną!

Mogłoby się zdawać, że środek saudyjskiej pustyni to ostatnie miejsce, gdzie można by znaleźć największą zintegrowaną farmę mleczną w świecie. Jednak tam właśnie farma Al Safi produkuje prawie milion litrów mleka na dobę.

Gospodarstwo znajduje się w Al Sahba Valley, około 120 km na północ od Rijadu i obejmuje 3 500 hektarów gruntów. Gospodarstwo posiada 25 000 krów mlecznych rasy Holstein, oraz młode bydło. Baza paszowa tj trawa, lucerna, siano i kiszonka uprawiane są lokalnie, krowy są dojone, a mleko jest przetwarzane i pakowane w mleczarni przed dostarczeniem do sklepów.

DeLaval współpracuje z Al Safi Farm od wielu lat. Menedżer fermy, Andrew Oody wyjaśnia, że kluczem do sukcesu tego gospodarstwa jest zbliżanie ludzi do siebie i ich rozwój. Zespół zarządzania koncentruje się na efektywności i rentowności oraz inwestuje w swoich pracowników. Co sześć miesięcy, całe gospodarstwo tj. 600 osób spotyka się - integrują się, biorą udział w loteriach, odbierają  nagrody i wyróżnienia.

"Wszyscy pracownicy przechodzą szkolenia z zakresu procedur i zasad postępowania dwa razy w roku. Pracownicy to nasz największy atut, więc wszyscy są bardzo dobrze wyszkoleni. Niektórzy dojarze zostają mianowani kierownikami jednostek w ciągu roku, ponieważ się rozwijają, dokształcają i spełniają wymagania ," wyjaśnia Mr Oody.

Produkcja mleka na światowym poziomie

W ciągu ostatnich 30 lat, Al Safi zainwestowała w badania i rozwój nowych technologii w hodowli bydła mlecznego. Firma opracowała własne metody i jest dobrze znana ze swojej wydajności produkcji i wysokiej jakości mleka. Z biegiem lat, Al Safi osiągnęło bardzo wysokie tempo wzrostu i brało udział w programach ochrony środowiska i wspierania lokalnej społeczności.
Mają doskonały program szczepień, który jest kluczem do dobrego zdrowia krów. Poza tym, na farmie wszystko podlega ocenie i jest mierzone, od każdej sekundy pracy do każdego dojonego litra mleka. Występowanie mastitis jest na poziomie 0,17%, co jest prawie niemożliwe do poprawienia!

Dobrostan zwierząt jest kluczowy

Hala udojowa jest spokojna i cicha i nie wywołuje stresu. Wszystkie krowy są dojone cztery razy dziennie. Dzięki temu krowy mogą wejść do budynków i ochłodzić się, co sprzyja zwiększeniu produkcji mleka. Krowy są dojone w zadaszonej hali, na gumowych matach, a po doju zawsze mają zadaną świeżą paszę na stole paszowym. Jest to szczególnie ważne, ponieważ pasza szybko traci właściwości smakowe w takich ciepłych warunkach klimatycznych. Krowy są karmione sześć razy dziennie. Zespół zarządzający skupia się nie tylko na fizycznym samopoczuciu krów, ale również na ich psychice. Wszystkie krowy powinny mieć wygodnie i czuć się bezpiecznie.

Głęboka studnia

Zaopatrzenie w wodę w gospodarstwie pochodzi ze studni głębinowych zlokalizowanych na pustyni. Studnie mają 2 tys metrów głębokości. Woda ma naturalnie temperaturę 60°C dlatego też przed podaniem krowom wymaga schłodzenia w zbiornikach za pomocą schładzalników płytowych. Cała woda podlega recyklingowi. Studnie dostarczają nie tylko wody pitnej dla stada i do nawadniania pól, ale także pomagają w walce z saudyjskim ciepłem. Całe gospodarstwo posiada system chłodzenia z wentylatorami chłodzącymi, zwanymi Korral Kool.

Zintegrowane gospodarstwo mleczne

Al Safi zostało założone w 1973 roku, jako odpowiedź na embargo naftowe. Rodzina Królewska z Arabii chciała stać się bardziej samowystarczalna i zwiększyć krajową produkcję żywności. Rozpoczął się rozwój Al Safi i gospodarstwo szybko wyrosło na największe gospodarstwo mleczne w kraju. W 1998 roku farmę Al Safi odnotowano w Księdze Rekordów Guinnessa jako największe zintegrowane gospodarstwo mleczne na świecie.

Dzisiaj Al Safi ma 14 hal udojowych z DeLaval, z których największym jest podwójna hala udojowa dla 60 krów. Są to zarówno dojarnie typu rybia ość oraz równoległe 2 x 20, 2 x 50 i 2 x 60, a także stosowany jest system DeLaval Herd Navigator. Produkcja osiąga średnio 42-44 kg na dzień, a średnia genetyczna zwierząt jest bardzo wysoka. Jakość mleka jest jedną z najlepszych na świecie.
Pracownicy działają w sposób spokojny, według tych samych procedur każdego dnia. Krowy są chłodzone przez zraszacze podczas dojenia.