Szczotka stacjonarna - nowy produkt w ofercie DeLaval

Bydło utrzymywane okresowo na wybiegach w okresie letnim samodzielnie oczyszcza i pielęgnuje swoją skórę poprzez kontakt ze środowiskiem takim jak deszcz, słońce czy wiatr. Dlatego tak ważne jest, aby zwierzęta miały możliwość czyszczenia skóry i sierści.

Krowy, które na stałe przebywają w oborze nie mają naturalnych możliwości oczyszczanie skóry i sierści, przez co są podatne na częstsze zachorowalności chorób skóry. W oborze występuje duże zapylenie, wilgotność i stężenie gazów toksycznych, czyli idealne warunki do rozwoju bakterii i grzybów.

Odpowiednia pielęgnacja sierści skóry krowy poprawia jej ukrwienie, przez co zwiększa się wydajność mleczna. Krowy czują się komfortowo, poprzez okresowe czochranie usuwane są pasożyty i zabrudzenia, zmniejsza się również rywalizacja w stadzie.

Wychodząc naprzeciw wymaganiom i zapotrzebowaniu rynku firma DeLaval opracowała szczotkę stacjonarną odpowiednią zarówno dla krów mlecznych, cieląt jak i kóz.

Szczotka zbudowana jest z dwóch zaokrąglonych połówek, pionowego i poziomego ze specjalnie wykonanymi włosiami o odpowiedniej długości. Obydwie części połączone są ze sobą wytrzymałą sprężyną płaską. Szczotka może być montowana do metalowego słupka poprzez jarzma jak i również do ściany czy betonowej przegrody. Montaż do słupka pozwala na zamocowanie na optymalnej wysokości dostosowanej do wielkości zwierząt. Szczotka nie wymaga zasilania, zatem może być usytuowana również poza oborą.