Pierwsza automatyczna dojarnia w Estonii

Gospodarstwo Koigi należące do firmy OU Koigi położone jest w małej miejscowości w centrum Estonii. Gospodarstwo to zdecydowało się na zainwestowanie w nowoczesną dojarnię – zrobotyzowaną karuzelą DeLaval AMR.

Powodem tej decyzji były przede wszystkim trudności w znalezieniu wykwalifikowanych dojarzy. Firma hodowlana OÜ Koigi omawiała ten projekt z zespołem DeLaval przez około dwa lata. Ostatecznie podjęła decyzję i wybrała system DeLaval AMR. Rozwiązanie z AMR natomiast wymagało mniej zmian w przebudowie istniejących obiektów, a także umożliwiało ciągłość dojenia w istniejącym budynku w fazie przejściowej.

Obecnie 450 krów jest dojonych w systemie 2x14 Europarallel, który został zainstalowany w 2006. Po przeniesieniu jałówek i krów zasuszonych, około 480 krów mlecznych będzie dojone przez AMR. W sumie stado mogłoby osiągnąć ilość 570 krów, jednak wymaga to budowy kolejnej hali.

Projekt zostanie ukończony w 2017 roku i będzie wynikiem projektu trwającego trzy lata. Tak długi  proces jest wynikiem ogólnej sytuacji na rynku. Ta dojarnia będzie już 15-tą tego typu dojarnią zainstalowaną na świecie.

Dowiedz się więcej >>>