Konferencja Weterynaryjna w Polanicy Zdroju

W dniach 22 - 24.06.2017 w Polanicy Zdroju odbyła się Konferencja zorganizowana przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Medycyny Weterynaryjnej. W tym roku tematem konferencji było przedstawienie najnowszych trendów w hodowli zwierząt, innowacyjnych technologii i rozwiązań.

Zakres tematyczny tegorocznej konferencji obejmował najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli bydła - żywienia, doju, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt.

We współczesnej produkcji mleka konieczne jest stałe poszerzanie wiedzy. Istotna jest także dobra współpraca hodowcy i lekarza weterynarii. Przed lekarzami stoją wyzwania związane z postępem genetycznym, hodowlanym, rozwojem techniki i informatyki, a także coraz silniejsza potrzeba ograniczenia stosowania antybiotyków w gospodarstwach. Lekarze weterynarii XXI wieku muszą posiadać ogromną wiedzę z wielu dziedzin, nie tylko medycyny, aby móc prawidłowo prowadzić stado którym się opiekują.

Na te potrzeby odpowiada DeLaval poprzez programy do zarządzania stadem i całym gospodarstwem. Szczególnie przydatny dla lekarzy weterynarii jest program DeLaval DelPro posiadający rozbudowane moduły weterynaryjne, umożliwiające lekarzowi i hodowcy pracę nad zdrowotnością stada: krowy do leczenia, do inseminacji, historia leczenia, sugestie dotyczące dalszego postępowania. Przede wszystkim program pozwala na gromadzenie danych, na podstawie których podejmowane są decyzje w gospodarstwie.

DeLaval uczestniczyło w Konferencji w Polanicy poprzez wykład nt systemu zarządzania DelPro. Wykład przedstawił dr Leszek Jarosz. Podkreślał szczególnie konieczność gromadzenia i analizowania danych hodowlanych i produkcyjnych, które każdego dnia powstają w gospodarstwie. Systemy zarządzania pozwalają te dane wykorzystywać do podejmowania prawidłowych decyzji. Dzisiaj rola lekarza weterynarii powinna ulec zmianie - większy nacisk należy położyć na współpracę lekarza z hodowcą w zakresie dbałości o zdrowotność, nie tylko leczenie chorych sztuk.

Dowiedz się więcej o DeLaval DelPro Farm Manager >>>