Czas pomyśleć o zakiszaniu

Właściwa baza paszowa to podstawa w każdym gospodarstwie produkującym mleko. Planując bazę paszową musimy zadbać o to by mieć wystarczającą ilość kiszonki na cały rok. Równie ważne jest by pasza ta była jak najlepszej jakości.

Pozornie zima nie jest właściwym momentem by przemyśleć sprawę zakiszania. Doświadczenie pokazuje jednak, że właśnie teraz należy się zastanowić jak przygotować się do zebrania i jak najlepszego przechowania paszy na cały kolejny rok.

Kiszenie jest najpopularniejszą metodą konserwacji pasz. Sprawdza się tak dobrze, bo wykorzystuje bardzo prostą biologiczną zależność - bakterie gnilne powodujące psucie kiszonki nie namnażają się w kwaśnym (niskim) pH.

Ponieważ przy zakiszaniu różnych pasz napotykamy na różne problemy, również metody zapobiegania problemom są różne.

Jak postępować przy zakiszaniu? jakie zakiszacze wybrać? Jak zabezpieczyć sie przed utratą jakości paszy? Dowiedz się więcej >>>

Zobacz nasze zakiszacze >>>

 

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.