Kolejna automatyczna karuzela

Kolejna, druga już, automatyczna dojarnia karuzelowa DeLaval AMR została sprzedana do farmy mlecznej w Niemczech. Dojarnia ma być uruchomiona w gospodarstwie spółdzielczym Gersdorf-Oberlichtenau pod koniec 2013r.

AMR jest pierwszą na świecie w pełni zautomatyzowaną dojarnią karuzelową. Ta technologia umożliwia w pełni zautomatyzowany dój, nowoczesne zarządzanie stadem zarówno w farmach wolnostanowiskowych jak i farmach utrzymujących krowy na pastwiskach. AMR zmniejsza radykalnie nakład pracy na dój, powala pracownikom farmy skupić się na lepszym zarządzaniu.

W Niemczech kolejne gospodarstwo mleczne zdecydowało się na inwestycję w zautomatyzowaną dojarnię karuzelową i wybrało taki system doju widząc w nim najlepsze rozwiązanie dla gospodarstwa na przyszłość.

“Dzisiaj producent mleka w Niemczech stoi przed poważnymi pytaniami jak zapewnić zyskowność produkcji i stały rozwój gospodarstwa. Mamy nadzieję, że inwestycja w automatyczną dojarnię karuzelową pozwoli nam nadal produkować mleko w naszych warunkach” powiedział Dr. W Furchert, Dyrektor zarządzający farmą Gersdorf Farms.

Wielu nowoczesnych producentów mleka na świecie przyzwyczaiło się już do automatyzacji doju. Można powiedzieć że jest to naturalny krok w rozwoju gospodarstw mlecznych. DeLaval jako firma może z dumą stwierdzić, że dostarcza producentom mleka odpowiednich technologii by umożliwić im zrównoważoną produkcję, a jednocześnie zabezpiecza regularny serwis. Coraz więcej gospodarstw produkuje mleko w taki właśnie sposób.

Automatyczna dojarnia karuzelowa AMR została stworzona tak, aby poprzez automatyzację doju wprowadzić pełne, zautomatyzowane zarządzanie farmą mleczną. To pozwala gospodarstwom osiągać zysk poprzez profesjonalne zarządzanie, większą efektywność pracy, wyższą produkcję mleka i zrównoważone zarządzanie całym przedsiębiorstwem jakim jest nowoczesna farma mleczna. Obecnie, dojarnie AMR na świecie wykonują ok. 3 000 dojów codziennie.

Zobacz film o automatycznej karuzeli na youtube:

Wiecej informacji:

Carsten Carlsson